Štědrovečerní pokrmy ve světě

Vánoční svátky přinášejí každý rok velkou nálož shonu a stresu s přípravou dokonalého večera. Přiznejme si, za tu rodinnou a pohodovou atmosféru v onen den to ale stojí za to. Děti se těší na dárky, provozujeme nejrůznější vánoční tradice, které se v každé rodině liší a setkáváme se se svými blízkými. K Vánocům ale také neodmyslitelně patří také jídlo (což moc dobře víme všichni, obzvláště když si po svátcích stoupáme na váhu nebo zjišťujeme, že nezapneme kalhoty). V Česku se jedná o tradiční bramborový salát se smaženým kaprem nebo řízkem. Jak jsou na tom ale vánoční stoly v zahraničí?

Vánoční pečená kachna

Německo

Nejdříve zavítejme k našim sousedům, kde si vánoční večeři dopřávají ale až na Boží hod. Servírovány jsou buď smažený kapr, štika nebo candát anebo pečená husa. Jako přílohu ovšem nemají bramborový salát ale zelí, fazolky anebo jen brambory. Zkrátka vše se liší rodinu od rodiny. Co ale většinou zůstává všude stejné je dezert v podobě vánoční štoly doplněné rozinkami, oříšky ale třeba i lahodným marcipánem. Celá štola je pak obalena v moučkovém cukru, připomínajícím zasněženou krajinu.
Vánoční roláda

Francie

Francouzské vánoční menu je opravdu rozmanité. Můžete se setkat s uzeným lososem, ústřicemi, klobáskami, sýrové mísy nebo třeba kachní nebo husí játra. Jako hlavní chod se servíruje pečená husa s lahodnou nádivkou z jedlých kaštanů, kterou si každá hospodyňka připravuje podle svého receptu. Neodmyslitelnou součástí je ale šampaňské, kterým je také tato země proslavená a dezertem je takzvané vánoční poleno, což je roláda nazdobená do této podoby.

Japonsko

V této zemi se Vánoce slaví opravdu zvláštním způsobem. Rozhodně se v ničem nepodobají těm našim. V období těchto svátků si Japonci vyznávají spíše lásku a Štědrý večer považují za běžný pracovní den. Jedinou tradicí a vlastně i tradičním slavnostním vánočním jídlem je smažené kuře z fastfoodového řetězce KFC. Ano, opravdu čtete dobře. Tento fakt je přičítán velké reklamě právě tohoto fastfoodu.
Vánoční stůl

Austrálie

V zemi klokanů se vánoční atmosféra nese v podání grilování, jelikož k tomu počasí přímo vybízí. Grilují se často nejrůznější druhy masa ovšem není tomu tak ve všech rodinách. Některé se totiž drží tradic a volí tak raději pečeného krocana. Tradičním dezertem spjatým se štědrým dnem je Pavlova. Jde vlastně o naší známou pusinku naplněnou šlehačkou a ovocem.

Švédsko

Pro ukázku se samozřejmě podíváme i do jedné se severských zemí. Ve Švédsku tradiční hostina obsahuje povětšinou studené i teplé pokrmy. K těm studeným patří ryby a masové pokrmy, jako třeba šunka. Teplou částí jsou tradiční masové kuličky, párky k nim jako příloha červené zelí nebo karamelizované brambory. Neodmyslitelný dezert je spjat společně s vánoční tradicí. Risgrynsgrot neboli u nás rýžová kaše, obsahuje ve jen jeden oříšek (většinou mandli nebo lískový oříšek) a ten, kdo jej u sebe v misce objeví, se bude brzy vdávat nebo obdrží speciální dárek k ostatním jako bonus!

 

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek